Pomysł na biznes:

Jak założyć cukiernię dla wegan?

Branża:
  • Mobilne usługi gastronomiczne
  • Produkcja wyrobów gastronomicznych
  • Usługi gastronomiczne dla wegetarian/wegan
  • Produkcja i sprzedaż
  • Usługi
  • Zdrowie

artcile

Podejmij wyzwanie

Słodki smak sukcesu

Wchodząc każdego dnia do pracy, zastawiasz się, czy robisz to również dla siebie, czy tylko dla pieniędzy? Szukasz nowych wyzwań? A może czegoś, co wywoła uśmiech na twarzy drugiej osoby? Możliwości jest wiele, a każdy dzień idealnie nadaje się do tego, aby zacząć coś od nowa. Zanim wyruszysz w ekscytującą podróż zawodową, zastanów się, co lubisz robić i przede wszystkim – jak zamienić zwykłą pasję w sprawnie funkcjonujący biznes. Poznaj historię firmy „Zielony Talerz”, a rozwiejesz wszystkie swoje wątpliwości.

icon

Dla kogo?

  • Dla osób z wykształceniem cukierniczym, gastronomicznym i pokrewnym
  • Dla miłośników zdrowego odżywiania
  • Dla kreatywnych artystów, lubiących tworzyć coś z niczego
  • Dla osób, które interesują się nowymi trendami kulinarnymi
  • Dla kochających pieczenie
  • Dla miłośników nietypowych kuchennych wyzwań
  • Dla osób sprzyjających weganom i znającym dietę wegańską
icon

Zanim zaczniesz

  • Przejrzyj fora internetowe i zapoznaj się ze światem potencjalnego konsumenta
  • Sprawdź, co dokładnie wiesz o diecie wegańskiej
  • Przygotuj smakowite zdjęcia proponowanych przez Ciebie potraw
  • Zbierz i stwórz przepisy, które znajdą się w Twojej ofercie
  • Przygotuj listę wszystkich sprzętów, które będą Ci niezbędne w kuchni
  • Zobacz jak sobie radzi konkurencja – sprawdź ile firm działa na rynku w Twojej okolicy
  • Zastanów się, czy nie wziąć udziału w telewizyjnym talent show dla cukierników

Z każdym dniem ludzie stają się coraz bardziej świadomi tego, co jedzą i jak wpływa to na ich zdrowie i samopoczucie. Wraz ze wzrostem świadomości, zwiększa się zapotrzebowanie na firmy, które podchodzą indywidualnie do klienta i jego potrzeb. Wykorzystaj to! Poświęć swój czas na zrozumienie klienta i  przekonaj się, że osobiste podejście do konsumenta przynosi świetne efekty.

artcile

Liczy się pomysł

Z pasji do pieczenia

Świat jest pełen niezwykłych rzeczy, które inspirują nas każdego dnia. Nigdy nie wiesz, kiedy trafisz na historię, która otworzy Ci oczy, wywróci Twój świat do góry nogami, pozwoli wziąć głęboki oddech i wypuścić powietrze z ulgą, mówiąc – to jest to! Właśnie to uczucie niczym nieskrępowanej myśli, pełnej wolności i satysfakcji z tego, co robimy,  jest powodem, dla którego wciąż szukamy pomysłu na siebie. Natchnienie możemy znaleźć na stronach książki, po którą sięgnęliśmy zupełnym przypadkiem, w zachowaniu mężczyzny jadącego tym samym autobusem albo podczas wakacyjnej podróży. Wielu rzeczy, takich jak pieczenie czy dekorowanie możemy się nauczyć, ale to właśnie konsekwencja i chęć stawania się coraz lepszym sprawia, że rzeczy kiedyś nieosiągalne, dziś znajdują się w zasięgu ręki.

icon

Jak powstał pomysł na ten biznes?

Z miłości do siebie… i do słodkości!

Niektóre dzieci wracając ze szkoły, biorą się za naukę. Inne sięgają po piłkę i idą grać na podwórku z kolegami. Piotr z „Zielonego Talerza”, spędzał każdą wolną chwilę w cukierni rodziców. Dorastanie w miejscu pachnącym lukrem i świeżymi wypiekami, wzmogło w nim nie tylko apetyt, lecz również kreatywność. To właśnie w rodzinnej cukierni Piotr stawiał swoje pierwsze kroki, rozwijając umiejętności i przede wszystkim – pasję do pieczenia. Tę pasję podziela jego żona Magda – z wykształcenia psycholożka, która podobnie jak mąż, od małego krzątała się w kuchni, pomagając mamie w przygotowywaniu pysznych ciast dla całej rodziny. Teraz wspólnie podejmują coraz to nowsze wyzwania. Razem prowadzą „Zielony Talerz”, w którym wszystkie słodkości są w 100% wegańskie, czyli bez jaj, mleka, masła, śmietany i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zarówno dla Piotra, jak i Magdy, głównym motorem napędowym była pasja, której poświęcali się w każdej wolnej chwili. Umiejętności pojawiły się z czasem, ale to potrzeba poszerzania swoich horyzontów i uczenie się od lepszych od siebie sprawiło, że dziś „Zielony Talerz” to jedna z najpopularniejszych cukierni wegańskich w Małopolsce.

Jeżeli również chcesz sprawdzić swoje siły w cukiernictwie, zaopatrz się w pozytywne myślenie, chęć nauki i… nie szukaj wymówek. Nie musisz być z zawodu cukiernikiem, aby robić wyjątkowe słodkości.

artcile

Wiedza kluczem do sukcesu!

Krok po kroku stawiaj fundamenty udanego biznesu

Wegański serwis internetowy Happy Cow w 2017 roku przygotował niezwykłą listę, na której znalazło się 10 najbardziej prowegańskich miast na świecie[1]. Co ciekawe, ostatnie miejsce na podium zajęła Warszawa. Happy Cow przy tworzeniu swojej listy kierowało się wieloma kryteriami. Pod uwagę brano ilość wegańskich lokali, cukierni czy sklepów, a także liczebność populacji miasta oraz przychylność mieszkańców wobec wegańskich inicjatyw. Prowegański ruch staje się na świecie coraz silniejszy i bardziej widoczny. Z każdym rokiem zwiększa się zapotrzebowanie na tego typu usługi, dlatego jeżeli lubisz piec i chcesz robić coś ciekawego, zapełnij lukę na rynku i już teraz zacznij budować swój słodki biznes.

 

[1]Źródło:  https://noizz.pl/jedzenie/stolica-polski-jest-weganska-warszawa-na-podium-rankingu-najbardziej-wege-miast/9z59td4.

icon

Wiedza to potęga

Własna cukiernia

Chcesz podobnie jak Piotr i Magda otworzyć własny biznes i piec wyjątkowe wegańskie ciasta? Oprócz szczerych chęci przyda Ci się wiedza, dzięki której łatwiej wystartujesz. Zacznijmy od sanepidu i wymagań, którym musisz sprostać, jeżeli chcesz sprzedawać własne wypieki.

Wymagania sanepidu:

  • Powierzchnie łatwe w czyszczeniu – zarówno drzwi, jak i blaty, podłogi, regały czy ściany nie powinny przysparzać problemów podczas ich mycia.
  • Okna muszą być łatwe do czyszczenia oraz posiadać odpowiednie zabezpieczenia, które uniemożliwią wnikanie szkodników do środka.
  • We wszystkich pomieszczeniach niezbędna jest odpowiednia cyrkulacja powierza, dlatego zadbaj o właściwą wentylację.
  • Nie zapomnij o miejscu, które zostanie wydzielone do składowania odpadków, np. zużytego oleju.
  • Ciepła i zimna woda to konieczność.
  • Chcąc robić swoje wypieki, warto pomyśleć o dodatkowym miejscu ze zlewem, w którym będziesz przygotowywać składniki, np. obierać i myć owoce. Jeśli nie masz takiego pomieszczenia – nie przejmuj się, większość sanepidów zgodzi się na rozdzielność czasową.
  • Jeżeli chcesz piec w swoim mieszkaniu, pamiętaj o zmianie lokalu z mieszkalnego na usługowy. Odpowiednie dokumenty możesz złożyć u starosty, prezydenta miasta lub u wojewody.

 

Pamiętaj! Wszystkie osoby, które pracują przy obróbce żywności, muszą posiadać aktualne książeczki senepidowskie. Taką książeczkę wyrobisz w najbliższej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

 

Źródła:
https://wspomagamy.pl/haccp-dla-cukierni-z-wlasnymi-wypiekami/ [dostęp: 10.08.2018 r.].
https://haccpdlaciebie.pl/2017/06/haccp-dla-domowej-cukierni-jak-otworzyc-cukiernie-na-przykladzie-torcikowo-z-jasla/ [dostęp: 10.08.2018 r.].

Podjąłeś decyzję o otwarciu własnej cukierni? Najważniejszy krok już za Tobą, teraz nadszedł czas na kolejne.

Pamiętaj o odpowiednim wyposażeniu kuchni i spiżarni. Wegańskie wypieki wymagają niekonwencjonalnego podejścia do składników i szukania mniej lub bardziej oczywistej alternatywy. Zwykłe mleko zastąpisz migdałowym czy ryżowym, a jajka – mąką kukurydzianą lub octem jabłkowym, który doskonale spulchnia ciasto. Taką wiedzę zdobędziesz, śledząc różne nowinki na forach internetowych dla wegan lub czytając artykuły w prasie branżowej. Działaj konsekwentnie, poszerzaj swoje kulinarne horyzonty i piecz jak najwięcej, bo to właśnie praktyka prowadzi do perfekcji. Na początku może być ciężko, a wykonywana praca może być raczej syzyfowa, ale nie zniechęcaj się. Zachowaj spokój i nie podejmuj decyzji pod wpływem chwili. Jedynie spokój i upór zamienią początkowe porażki w sukces. Próbuj, ucz się na błędach i otaczaj życzliwymi ludźmi, którzy dadzą Ci oparcie w trudnych chwilach, a wkrótce poczujesz smak zwycięstwa.

artcile

Bez tego ani rusz

Reklama dźwignią handlu

Ciasta pokochały Twoja babcia i jej przyjaciółki – i to do tego stopnia, że nie wyobrażają sobie bez nich rozmów przy kawie? A może wspaniały zapach, który unosi się z Twojego mieszkania, sprawia, że sąsiadka patrzy na Ciebie nieco życzliwiej? To dobrze, ale teraz nadszedł czas, żeby o Twoim kulinarnym talencie usłyszał cały świat. Żeby było to możliwe, niezbędna jest reklama. O „Zielonym Talerzu” ludzie usłyszeli dzięki poczcie pantoflowej, mediach społecznościowych oraz kilku zaprzyjaźnionym sklepom wegańskim w Krakowie i Chorzowie.

Z czasem, dzięki tym zabiegom, coraz więcej ludzi dowiadywało się o wegańskiej piekarni Piotra i Magdy. Istotnym faktem było indywidualne podejście do każdego zlecenia. W „Zielonym Talerzu” można zamówić tort w dowolnym kształcie, nawet prosiaka. Tak uczynił pewien wegetariański rzeźbiarz z Krakowa. Słodki prosiak był osobliwym żartem przygotowanym na przyjęcie urodzinowe. Również osoby uczulone na pewne składniki mogą liczyć na zrealizowanie zamówienia, które nie będzie zawierało niebezpiecznych alergenów.

icon

Warto wiedzieć

Jak sprawić, by słodki biznes przynosił słodkie zyski?

Instagram – o tym, że jedzenie powinno nie tylko smakować, ale przede wszystkim wyglądać, wiedzą użytkownicy Instagrama. Każdego dnia pojawia się tam tysiące apetycznych zdjęć, opatrzonych równie apetycznymi hasztagami. Spraw, żeby ludzie zaczęli jeść Twoje ciasta wzrokiem, a z pewnością zapragną czegoś więcej. Wystarczy regularność, skupienie i kilka filtrów, aby rozwiązać worek z „lajkami”. Konsekwentnie zacznij budować swoją marką w mediach społecznościowych i nawiąż bliższy kontakt ze swoim klientem.

Strona internetowa – miejsce, w którym klient znajdzie wszystkie potrzebne informacje na temat Twojej cukierni. Oferta, cennik, wskazówki dojazdu – to i wiele więcej możesz umieścić na swojej stronie. Własna witryna internetowa to także doskonały sposób na inspirowanie ludzi. Wykorzystaj ją do promowania zdrowego trybu życia za pomocą lekkich treści, które dodatkowo poszerzą grono Twoich odbiorców.

Quertes – ta polska aplikacja mobilna to idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników wyjątkowych smaków. Przygotuj pyszne ciasta i sprzedawaj je na Qertes. Jak to działa? Jeżeli po przygotowaniu zamówienia zostało Ci jeszcze trochę składników, zamiast wyrzucać je do kosza, wyczaruj z nich dodatkową porcję lub inny słodki smakołyk. Wstaw go do swojego menu na dany dzień, a zainteresowany smakosz zgłosi się po niego lub poprosi o dostarczenie. Dzięki temu nie zmarnujesz produktów i jeszcze zyskasz!

 

Źródło:
https://mamstartup.pl/zywnosc/10426/aplikacja-quertes-alternatywa-dla-tych-ktorzy-od-jedzenia-oczekuja-czegos-wiecej [dostęp: 10.08.2018 r.].

artcile

A to ciekawe…

Świat wypieków – z czym to się je?

Oferta Piotra i Magdy skupia się na dwóch aspektach. Najważniejsze jest przygotowywanie pysznych ciast, które nie zawierają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Drugą istotną rzeczą jest indywidualne podejście do osób z alergiami. U Piotra i Magdy można zamówić wyjątkowe wypieki, które nie zawierają orzechów, soi, glutenu i innych wskazanych przez klienta składników.

Za wegańskie słodycze trzeba zapłacić nieco więcej, niż za tradycyjne. Tort w „Zielonym Talerzu” to wydatek  rzędu 90–130 zł, kawałek ciasta kosztuje 5–6zł, a całe ciasto — około 50–60 zł. Za taką kwotę zyskujemy gwarancję użycia najwyższej jakości składników ekologicznych, a w te można się zaopatrzyć w kilku miejscach w Polsce. Piotr i Magda najczęściej korzystają z usług hurtowni ekologicznej w Łodzi, gdzie kupują soję, olej kokosowy czy kakao. Kiedy chodzi o zakup nieco mniejszych ilości składników, niezastąpionym rozwiązaniem jest platforma dla hurtowni ekologicznych.

Prowadząc swój biznes, pamiętaj, żeby stale zwiększać swoją wiedzę na temat branży. Szukaj nowych dostawców, inspiracji, korzystaj z więcej niż jednego środka komunikacji z potencjalnym klientem. Świat wypieków pełen jest możliwości, które możesz wykorzystać, wystarczy odrobina kreatywności! Przeprowadzaj degustacje, prowadź kursy pieczenia, korzystaj z mediów społecznościowych i aplikacji mobilnych. Każdego dnia pole do popisu staje się coraz większe.

icon

Warto wiedzieć

Wegańskie Targi

Każdego roku w największych miastach Polski i Europy, odbywają się nietypowe targi, które w całości poświęcone są weganizmowi. Do największych imprez tego typu należy „VeggieWorld”. Jest to najstarsze, a zarazem największe tego typu wydarzenie. Na targach oprócz wystawców, spotkasz konsumentów, którzy szukają nowych inspiracji. Obecność na takim wydarzeniu to niebywała okazja, żeby zaistnieć w ludzkiej świadomości, lepiej poznać klientów i nawiązać kontakty biznesowe z dostawcami, producentami i hurtownikami.

Imprezy tego typu to niezawodny magnes na wystawców z Polski, ale również z zagranicy. Średnio targi odwiedzane są przez 8 000 osób, które poza wzięciem udziału w samym wydarzeniu, mają okazję uczestniczenia w wykładach i warsztatach trwających przez cały czas trwania eventu. Jakie inne korzyści przyniesie Ci uczestnictwo w wydarzeniach tego typu? Promujesz swoje produkty, ale przede wszystkim je sprzedajesz, dzięki czemu przychody pokrywają koszty targów, a Ty zyskujesz darmową reklamę.

 

Źródło: https://veggieworld.de/pl/ [dostęp: 10.08.2018 r.].



Czytaj bezpłatnie ten i pozostałe pomysły na biznes po rejestracji

Darmowy dostęp i logowanie do jestemSzefem.pl

Rejestrując się w serwisie jestemSzefem.pl otrzymasz bezpłatny i nieograniczony w czasie dostęp do:

  • opisów pomysłów na mały własny biznes, które odniosły sukces
  • analiz otoczenia prawnego tych małych biznesów
  • testów sprawdzających Twoją gotowości do założenia małego biznesu
  • banku wiedzy
  • wsparcia na każdym etapie zakładania i prowadzenia firmy

Marzysz o własnej firmie? Zrób z nami pierwszy krok!

Konto jest bezpłatne, jego założenie zajmuje 1 minutę. Działamy w 100% jako organizacja non-profit (jesteśmy organizacją pożytku publicznego), nie przekazujemy nikomu Twoich danych, nie publikujemy reklam.

Włącz się w jestemSzefem.pl i zrealizuj swoje marzenia o własnej firmie!

Czy wiesz, że aż 96% mikro firm zapewnia 75% wszystkich wpływów z podatków i wytwarza 51% zysku gospodarki kraju?

A tylko niewielkiej liczbie udaje się utrzymać na rynku dłużej niż rok bez dostatecznej wiedzy i znajomości przepisów.

A czy wiesz, że...

Ty też możesz coś zrobić, abyśmy mogli dalej działać i skutecznie Cię wspierać?

KRS 0000318482

Przejdź do Twój e-PIT

KRS 0000318482

Przejdź do Twój e-PIT