Pomysł na biznes:

Jak założyć winnicę i zostać producentem wina?

Branża:
  • E-handel
  • Handel
  • Produkcja wyrobów gastronomicznych
  • Produkcja i sprzedaż
  • Zdrowie
  • Rolnictwo
  • Agroturystyka
  • Sprzedaż

Jak założyć winnicę i produkować wino?

artcile

Jak założyć winnicę - podejmij wyzwanie

W życiu winiarza pewne są… podatki i kontrole urzędników

Skończyły się już czasy, kiedy wszyscy Polacy pili mocne alkohole, a koneserów innych, niskoprocentowych trunków można było policzyć na palcach jednej ręki. Z roku na rok wzrasta sprzedaż coraz popularniejszych piw rzemieślniczych, a małe lokalne browary rosną w siłę, stając się realną konkurencją dla dużych browarów, jak Grupa Żywiec czy Kompania Piwowarska. Oprócz piw dużym powodzeniem w naszym kraju cieszą się wina. O ich popularności mogą świadczyć uginające się pod ciężarem butelek sklepowe półki, oferujące coraz to bardziej wymyślne rodzaje. Wina do Polski są sprowadzana z Chile, USA, Włoch, Francji czy Hiszpanii.

Ale co ciekawe – mamy też swoich krajowych producentów, którzy powoli podbijają rynek. I choć wydaje się to niemożliwe, w Polsce zrejestrowano już ponad 500 winnic, które stały się alternatywą dla lokalnych browarów. Jednym z krajowych potentatów jest Mike, założyciel winnicy Adoria w Zachowicach pod Wrocławiem. Jak sam przyznaje, początki nie były łatwe, ale to nie klimat czy brak dostawców spędzał sen z powiek polskiemu winiarzowi. Tym, co sprawia największe problemy, są kontrole urzędników. W ciągu pięciu lat winnica Mike’a była kontrolowana ponad 30 razy!

 

Źródła:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.],
http://www.biznes-firma.pl/winny-interes---czy-wlasna-winnica-to-dobry-pomysl/17080 [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Dla kogo?

  • Dla wykwalifikowanych enologów
  • Dla tych, którzy mają na start przynajmniej 110-150 tys. zł
  • Dla zainteresowanych produkcją wina i chętnych do posiadania własnej winiarni
  • Dla miłośników wina
  • Dla tych, którzy nie liczą na szybki zysk i są przygotowani na cierpliwe budowanie mocnej i solidnej marki
  • Dla osób doświadczonych w urzędniczej, papierkowej robocie
  • Dla odważnych i chętnych do pokonywania biurokratycznych trudności
  • Dla tych lubią nieustannie uczyć się, także na błędach, poszukiwać najlepszych rozwiązań – znalezienie odpowiedniego szczepu winogron to ciągłe próby
icon

Zanim zaczniesz

  • Znajdź odpowiednią lokalizację – nie każde miejsce nadaje się na plantację trudnej w uprawie winorośli
  • Zapoznaj się z wymaganiami takich urzędów, jak: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Inspektorat Jakości Handlowej, Urząd Celny, Urząd Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspektorat Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych, Polski Instytut Winorośli i Wina
  • Przeprowadź analizę SWOT swojego pomysłu na biznes
  • Pozyskaj fundusze – będzie Ci potrzebne ok. 110-150 tys. zł
  • Znajdź dostawców butelek, beczek czy korków - porównaj dostępne oferty
  • Sprawdź, które szczepy winorośli sprawdzają się u konkurencji
  • Oceń jakość gleby w miejscu, gdzie chcesz założyć swoją plantację

Źródła:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.],
http://www.biznes-firma.pl/winny-interes---czy-wlasna-winnica-to-dobry-
pomysl/17080 [dostęp: 30.11.2018 r.].

 

Własna winnica to nie jest prosty biznes, ale jeśli masz w sobie pasję, jesteś cierpliwy i nie zniechęcają Cię urzędnicze kontrole, masz szanse na odniesienie sukcesu. Pamiętaj jednak, że w tym interesie nie ma mowy o szybkim zwrocie kapitału. Zainwestowana gotówka zwróci się najpewniej po 5 latach, a Ciebie przez ten czas czeka naprawdę dużo pracy. Chcesz poznać szczegóły? Zobacz, jak poradził sobie Mike i założona przez niego winnica – Adoria.

artcile

Zakładanie winnicy: liczy się pomysł

Amerykanin z Kalifornii uprawia winorośle na Dolnym Śląsku

Mike urodził się w Stanach Zjednoczonych i przez lata mieszkał w słonecznej Kalifornii – jednym z dwóch stanów, który ma stare tradycje winiarskie. Już w wieku 25 lat miał solidną pracę związaną z finansami i budownictwem. Dzięki niej mógł pracować w 15 krajach, a mimo to nie brakowało mu czasu na zabawę, rozrywki i liczne, wakacyjne podróże. Los sprawił, że Mike miał swój wkład również w powstawanie polskiej fabryki Opla. Jednak to nie to sprawiło, że ten odważny Amerykanin został w naszym kraju na stałe. W 1996 roku zaproponowano mu posadę lektora na Politechnice Wrocławskiej. Potem historia przybrała już dość naturalny obrót – Mike poznał w Polsce żonę, pobrali się i tu postanowili się osiedlić. Jak to się stało, że mężczyzna został producentem wina, które zostało wyróżnione na warszawskiej Gali Winiarskiej?

 

Źródła: http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Jak powstał pomysł na ten biznes?

Winnica jako rodzinna inwestycja

Mike za młodu pracował na budowach lub jako lektor języka angielskiego. W końcu, w okolicach 40-stych urodzin, postanowił spełnić swoje marzenie. Wiedział, że to odpowiedni moment, by zrobić coś dla siebie i swoich dzieci. Każdy, kto profesjonalnie zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina, wie, że winiarnia to biznes na lata. Potrzeba przynajmniej 5 lat, żeby osiągnąć sensowne zyski. Po 25 latach budowania marki i ciężkiej pracy nad zbiorami, nad smakiem i nad rozpoznawalnością produktu, można powiedzieć, że z tego biznesu można się utrzymać, a nawet świetnie na nim zarobić. Mike nie stworzył więc firmy, która ma właśnie jemu przynieść wymierne korzyści, ale przede wszystkim jego dzieciom. Bo to one będą głównymi beneficjentami jego pomysłu. A o zamiarach i przyszłościowym myśleniu właściciela winnicy Adoria, mówi już sama nazwa – powstała z połączenia imion jego dzieci – Adama i Wiktorii.

 

Źródło:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

Jeśli chcesz odnieść sukces jak Mike, będziesz musiał pokonać wiele trudności – od znalezienia odpowiedniego gruntu, przez złożenie wszystkich wymaganych dokumentów, aż po podjęcie współpracy z dostawcami. A znalezienie ich w Polsce nie jest wcale takie łatwe. W krajach, takich jak USA, Włochy czy Francja wszystko masz na wyciągnięcie ręki, bo to miejsca, które słyną z produkcji dobrych win. W Polce to prawdziwe wyzwanie. Mike miał jednak szczęście – znalazł specjalistę zajmującego się chorobami winorośli, a na targach w Stuttgarcie poznał właściciela firmy z Rzeszowa, która do tej pory dostarcza mu zbiorniki wykorzystywane do fermentacji winogron. Z innymi produktami już nie było tak łatwo. Dlatego Mike butelki sprowadza z Francji, a korki z Portugalii.

 

Źródło:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

artcile

Jak założyć winnice w Polsce?

Wiedza kluczem do sukcesu

Mike zanim kupił ziemię, długo prowadził poszukiwania tej odpowiedniej. Kupował gazety, w których znajdował ogłoszenia sprzedaży gruntów i jeździł od jednego miejsca do drugiego, wszystko dokładnie sprawdzając. Z książek i badań specjalistów z Politechniki Wrocławskiej i IMGW wiedział, że wrocławska ziemia przynależy do strefy klimatycznej 7B – podobnie jak Drezno, Praga czy Reims, czyli w miejscach, gdzie powstają słynne wina i szampany. Przez dwa lata poszukiwań odpowiedniej ziemi, zwiedził około 300 miejsc! Przeszkody? Jak pewnie wiesz, Polska to kraj nizinny i płaski. To dobrze, jeśli chodzi o budowę dróg, mieszkań czy biurowców, jednak źle, kiedy chcesz założyć winnicę. W końcu Mike natrafił na Zachowice i panią sołtys, dzięki której możliwe było kupienie kilku kawałków ziemi. Bez tej znajomości, nic by się nie udało. Właściciele gruntów lubią wiedzieć, z kim mają do czynienia, dlatego przygotuj się na liczne spotkania, długotrwałe budowanie relacji i wypicie wielu kubków herbaty. Jeśli już to przetrwasz, zrobisz duży krok w stronę winiarskiego sukcesu.


Źródło:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Wiedza to potęga

Analiza SWOT

Analiza SWOT to jedna z metod analizy strategicznej firmy. Jej nazwa pochodzi od słów: „strengths” (mocne strony), „weaknesses” (słabe strony), „opportunities” (szanse) i „threats” (zagrożenia). Analiza ta może być wykorzystywana podczas analizy szans danego przedsiębiorstwa na sukces. Jeśli poważnie myślisz o plantacji winorośli i produkcji wina, zobacz, jak będzie wyglądać ta analiza w przypadku winnicy,

ANALIZA SWOT WINNICY

Mocne strony:

  • Wino produkowane w Polsce to unikalny produkt lokalny
  • W naszym kraju możliwa jest do osiągnięcia wysoka jakość wina – świadczą o tym nagrody, jakie otrzymały wina z winnicy Adoria
  • Winnice stają się coraz większymi atrakcjami turystycznymi – rośnie zainteresowanie agroturystyką, popularne stają się też podróże gastronomiczne oraz zwiedzanie winnicy połączone z degustacją w winiarni
  • W polskich winach jest mało chemii – co sprawia, że produkt może być postrzegany jako ekologiczny, a to wpisuje się w coraz powszechniejszy trend na eko- i bioprodukty

Słabe strony:

  • Duże ryzyko klimatyczne – zbiory może przekreślić mroźna zima lub obfite w opady lato
  • Brak lokalnych doświadczeń – mimo zarejestrowanych 500 winnic, w Polsce nie ma tradycji winiarskich, dlatego wszystkie Twoje działania mogą być skazane na metodę prób i błędów
  • Brak fachowej wiedzy – winiarstwo dopiero rozwija się w Polsce, a kierunek enologii jest w powijakach, dlatego jeśli szukasz fachowej wiedzy, sięgnij po zagraniczne publikacje
  • Biurokracja – z racji tego, że winiarstwo jest nową gałęzią przemysłu, nie ma odpowiednich regulacji prawnych, a stosowane przez urzędników przepisy nie są adekwatne do prowadzonej działalności
  • Niszowy charakter biznesu – wino nadal nie jest tak popularne w naszym kraju, jak piwo
  • Wysokie koszty – tylko na start musisz mieć ok. 110-150 tys. zł
  • Długi czas oczekiwania na pierwszy przychód – ok. 3-5 lat

Szanse:

  • Rosnąca sprzedaż wina
  • Mała konkurencja
  • Wzrost zainteresowania produktami lokalnymi
  • Wzrost zainteresowania turystyką gastronomiczną

Zagrożenia:

  • Niewielkie spożycie wina w naszym kraju
  • Wąski krąg konsumentów
  • Typowo wytrawny charakter polskiego wina
  • Wysokie marże handlowe
  • Zakaz reklamy

 

Źródła:
https://mfiles.pl/pl/index.php/Analiza_SWOT [dostęp: 30.11.2018 r.],
http://startkariery.pl/jak-zalozyc-wlasna-winnice/ [dostęp: 30.11.2018 r.], http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].  

artcile

Zakładanie i prowadzenie winnicy

Żeby wystartować, musisz być dobrze przygotowany

Dobre wino wymaga nie tylko pasji, ale również wielu godzin ciężkiej i żmudnej pracy. Czy otwierając butelkę wybornego wina, wiedziałeś, że stoi za nią trud i motywacja przynajmniej kilku osób? Nie wystarczy przecież pojechać na giełdę ogrodniczą i kupić pierwsze z brzegu sadzonki. Jest bardzo wiele szczepów winogron, a Ty musisz dopasować je do rodzaju gleby, jaka jest na Twojej ziemi. Mike po wykonaniu badań geologicznych, wiedział, że musi nastawić się na produkcję białego wina. Jeździł też po innych polskich winnicach i próbował tamtejszych trunków. Eksperyment ten nie był dla niego zadowalający – wina były po prostu niesmaczne. W końcu natrafił na takie, które rzeczywiście było dobre. Okazało się, że producent postawił na kwasoodporne beczki, a to sprawiło, że cała partia wina nie została popsuta popularnymi drewnianymi beczkami. Mike po sadzonki pojechał do Czech i Austrii – najlepiej jak do tej pory sprawdziły się: Bacchus, Riesling, Chardonnay i czerwony Pinot Noir.

 

Źródło:
http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_
nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Warto wiedzieć

Najpopularniejsze szczepy winorośli

Czerwone

  1. Pinot Noir – szczep francuski pochodzący z Burgundii. Trudny w uprawie – nie lubi wahań temperatury, ale sprawdza się w chłodniejszym klimacie. Wcześnie dojrzewa, a powstałe z niego wina mają smak o aromacie fiołków, truskawek, wiśni i malin.
  2. Merlot – wcześnie dojrzewa i nadaje winu owocowy posmak. W winie powstałym z tego szczepu można wyczuć śliwki, wiśnie, jagody, a nawet kawę. Wraz z dojrzewaniem wino staje się bardziej ziołowe lub karmelowe.
  3. Cabernet Sauvignon – francuski szczep z Bordeaux, który jest uprawiany na całym świecie. Jest bardzo odporny i ma niewielkie wymagania glebowe. Długo dojrzewa i niezbędna jest mu ciepła jesień – tylko wtedy grona zachowają odpowiednią cukrowość.

Białe

  1. Chardonnay – bardzo uniwersalny szczep, który dopasowuje się do warunków klimatycznych. Lubi leżakować, dlatego spokojnie można je przechowywać w beczkach. Wina z tego szczepu są świeże, cytrusowe, oleiste i ciężkie. Jego cechą charakterystyczną są nuty maślane.
  2. Riesling – nie da się go konkretnie scharakteryzować, powstają z niego zarówno wina wytrawne, kwasowe, jak i deserowe. Szczep ten uprawiany jest na całym świecie, a przeważają w im nuty cytrusowe.
  3. Sauvignon blanc – francuski szczep, z którego powstają delikatne i orzeźwiające wina o charakterystycznym lekkim smaku. Dominują w nim nuty agrestu, porzeczki, niedojrzałych owoców i szparagów.

 

Źródła:
http://o-winie.pl/co-wiedziec/szczepy/czerwone/ [dostęp: 30.11.2018 r.],
http://o-winie.pl/co-wiedziec/szczepy/biale/ [dostęp: 30.11.2018 r.].

artcile

Zakładanie winnicy krok po kroku

Jak założyć własną winnicę?

W Polsce w sezonie 2015/2016 sprzedano ok. 318 tys. butelek wina. To i dużo, i mało, ale na pewno wystarczająco, żeby stwierdzić, że w tym rynku jest potencjał. Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy, ale od zawsze marzyłeś o własnej plantacji winorośli, niezbędna będzie Ci pomoc enologa lub innego specjalisty. Jednak profesjonalista to nie wszystko – z poprzednich rozdziałów z pewnością dowiedziałeś się już, że prowadzenie własnej plantacji i winnicy to nie taka prosta sprawa. Teraz powiemy Ci konkretnie, jak się do tego zabrać.

 

Źródło: https://finanse.wp.pl/polskie-winnice-rosna-w-sile-juz-na-zarabiaja-na-winie-6144829653993089a [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Warto wiedzieć

Co musisz zrobić, żeby zacząć winny interes

 

Znajdź dobry grunt pod biznes

Najlepsza ziemia do uprawy winorośli w Polsce jest w Małopolsce, na Podkarpaciu i Dolnym Śląsku. Ziemia, na której będzie położona plantacja powinna być lekko pochylona w kierunku południowym i osłonięta od zachodu przed niekorzystnymi warunkami, takimi jak deszcz czy wiatr. Ważne jest też, żeby była to gleba gliniasta, położona nie wyżej niż 350 m n.p.m.

Na początek wystarczy Ci 1 hektar ziemi uprawnej. Zapłacisz za nią w zależności od położenia i negocjacji od 15 do 30 tys. zł. Warto zwrócić uwagę, że na 1 hektarze mieści się około 5 tys. sadzonek – każda z nich to koszt ok. 7-10 zł. W sumie będzie Cię to kosztować od 35 do 50 tys. zł.

 

Pamiętaj o odpowiednim mikroklimacie

Żeby winorośle dobrze się rozwijały, muszę mieć zapewnione odpowiednie warunki klimatyczne, a są nimi: ciepło, brak dużych wahań temperatury, brak gwałtownych i obfitych opadów deszczu, obecność stoku, czyli nachylenia terenu.

 

Zdobądź potrzebne urządzenia

Bez odpowiedniego wyposażenia, niewiele zdziałasz. Dlatego ważne, żebyś kupił: zbiorniki fermentacyjne, prasę, korkownicę, filtr, etykieciarkę, korki, termokapsle, młynki do oddzielania szypułek i stalowe kadzie.

Jeśli chcesz przetrzymywać u siebie wino, musisz zainwestować w piwnicę, w której będziesz przechowywać zabutelkowane wino. Przyda Ci się też winiarnia – potrzebna zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zaprosić hurtowników i detalistów na degustację lub gdy zamierzasz organizować imprezy zamknięte, np. związane z agroturystyką. Koszt winiarni zaopatrzonej w regały, stojaki na butelki, bar, kieliszki i stoliki to ok. 10-20 tys. zł.

 

Zadbaj o niezbędne pozwolenia

Żeby legalnie prowadzić działalność, musisz uzyskać pozwolenia od: Sanepidu, Inspektoratu Budowlanego, Urzędu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspektoratu Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych, Urzędu Celnego oraz Ministerstwa Rolnictwa. Musisz też uzyskać koncesję na sprzedaż swoich wyrobów winiarskich. Od każdej butelki wina zapłacisz też akcyzę w wysokości ok. 1 zł za butelkę. Koncesja to z kolei ok. 500 zł/rok.

 

Jak zacząć sprzedawać własne wino – krok po kroku?

  1. Zarejestruj winnicę w Agencji Rynku Rolnego.
  2. Odpowiednie organy podejmą działania, by sprawdzić, czy spełniłeś wszystkie wymagania.
  3. Zostaną przeprowadzone konsultacje z Inspektoratem Jakości Handlowej.
  4. Gdy zakończą się wszystkie formalności – możesz posadzić sadzonki.
  5. Potem zostaje już tylko zebrać dojrzałe owoce – pamiętaj jednak, by na tym etapie poinformować o tym Urząd Celny!

 

Źródła:
http://www.biznes-firma.pl/winny-interes---czy-wlasna-winnica-to-dobry-pomysl/17080 [dostęp: 30.11.2018 r.], https://mambiznes.pl/wlasny-biznes/zalozyc-wlasna-winnice-82643 [dostęp: 30.11.2018 r.].

artcile

Zbuduj własną markę

Zarabiaj na winie

  • Wczytaj się w winny interes - Jak już wiesz, w Polsce nie ma zbyt wielu tradycji winiarskich, ale są osoby, które wiedzą jak odnieść sukces w tej branży. Jedną z nich jest Roman Myśliwiec, założyciel winnicy w Jaśle i autor książki „Uprawa winorośli”, która jest adresowana do plantatorów. Inną ważną książką, która opowiada już o samym winie, jego smaku oraz łączeniu trunku z różnymi potrawami jest „Korek czy Zakrętka” Michała Bardela.

  • Zapisz się na kursy winiarskie - Nie ma mowy, że zaczniesz ten biznes bez żadnej wiedzy. Na szczęście winiarstwo nie jest skomplikowane jak fizyka kwantowa i wystarczy Ci kilka kursów, by całkiem dobrze zrozumieć świat win. Jeśli będziesz mieć trochę czasu w sezonie letnim, śmiało możesz się wybrać na „Wakacyjny kurs wiedzy o winie”. Kurs ten trwa 3 dni, a właściwie wieczory, a każde spotkanie to koszt ok. 69 zł. Marek Kondrat, popularny polski aktor i znawca win również organizuje profesjonalne warsztaty winiarskie. Dowiesz się tam, jak poprawnie degustować wino – dzięki czemu nie popełnisz błędów w swojej winiarni. Kurs podstawowy to koszt w wysokości 550 zł. Świetne warsztaty winiarskie znajdziesz też na stronie wine4you.pl.

  • Wiedza ma znaczenie - Kursy to dopiero początek Twojej drogi. Potem warto zapisać się do Studium Praktycznego Winiarstwa w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle.

    Studium obejmuje 20 zjazdów weekendowych, podczas których będą poruszone takie tematy, jak:

    • Uprawa winorośli
    • Odmiany winorośli do uprawy w Polsce
    • Zakładanie winnicy
    • Prowadzenie winnicy
    • Zbiór winogron
    • Fermentacja alkoholowa
    • Dojrzewanie wina, rozlewanie i butelkowanie
    • Ocena degustacyjna
    • Prawo i rynek winiarski
    • Enoturystyka
    • Praktyka sommerlierska


    Jednorazowa wpłata na cały rok wynosi 4 000 zł.

  • Pokaż się z jak najlepszej strony - Wiesz, że ze względów prawnych swoich win nie możesz reklamować w tradycyjny sposób. Dlatego, żeby zaistnieć musisz bywać na targach. Nawet jeśli jeszcze nie wyprodukowałeś swojego pierwszego wina, ale nosisz się z zamiarem założenia własnej winnicy, jedź na targi winiarskie. Mike dzięki temu poznał swoich dostawców, z którymi współpracuje do dziś. W Polsce warto odwiedzić Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie i Wine Expo Poland w Warszawie. Oprócz tego sprawdzaj, co dzieje się na świecie – istotne targi odbywają się np. w Düsseldorfie, w Niemczech.

    Źródła:
    http://www.winnica.golesz.pl/ksiazki.html [dostęp: 30.11.2018 r.],
    https://www.empik.com/korek-czy-zakretka-bardel-michal,p1203920203,ksiazka pgclid=Cj0KCQiAoo7gBRDuARIsANeJKUbyCcYmS4AH8pmUH3CLnphmXGfIh
    kisU3aqOMe12159HqiQaYd2SV4aAtokEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
    [dostęp: 30.11.2018 r.],
    http://akademiawina.org/index.php/event/lista-szkolen-i-kursow/item/426-studium-
    praktycznego-winiarstwa-2018-nabor-juz-trwa

artcile

Słowniczek pojęć

Bez tego ani rusz

  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - 1 września 2017 roku połączono Agencję Rynku Rolnego i Agencję Nieruchomości rolnych, tworząc Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Ośrodek zajmuje się rozwojem rolnictwa oraz gospodarowaniem nieruchomościami, które wchodzą w skład własności rolnej Skarbu Państwa. Ośrodek odpowiada również za wsparcie działań promocyjnych na rynku wewnętrznym, system jakości, monitoring cukru oraz sprzedaż produktów rolnych.

  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - do zadań Inspekcji należą:

    • nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych,
    • kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych,
    • współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej,
    • współpraca lub uczestnictwo w międzynarodowych organizacjach zajmujących się jakością handlową artykułów rolno-spożywczych oraz międzynarodowym obrotem  artykułami rolno-spożywczymi,
    • prowadzenie szkoleń w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych,
    • współpraca z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymieniania informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych,
    • wykonywanie innych zadań określonych w przepisach odrębnych.
  • Polski Instytut Winorośli i Wina - został założony w 2003 roku przez osoby, których celem jest odrodzenie polskiego winiarstwa, rozwój profesjonalnych upraw winorośli oraz produkcja win gronowych.

    Instytut zajmuje się:

    • popularyzacją uprawy winorośli i rozpowszechnianiem wiedzy, która jest z tym związana,
    • pomocą producentom wina,
    • propagowaniem ekologicznych metod uprawy winorośli,
    • promocją win krajowych oraz popularyzacją kultury picia wina.
    • organizacją licznych szkoleń,
    • opiniowaniem aktów prawnych mających wpływ na prowadzenie plantacji winorośli oraz produkcję polskiego wina gronowego.

     

    Źródła:
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/krajowy-osrodek-wsparcia-rolnictwa-co-to-jest-jak-dziala [dostęp: 30.11.2018 r.],
    http://www.ijhars.gov.pl/index.php/zadania-inspekcji.html [dostęp: 30.11.2018 r.], http://www.instytutwina.pl/about.htm [dostęp: 30.11.2018 r.]

artcile

Czy to się opłaca?

Sprawdź, ile musisz wydać i ile możesz zarobić

icon

Koszty początkowe

1. Kupno ziemi: od 15 000 do 30 000 zł, średnio 22 500 zł(1)

Ziemia to Twój grunt pod interes. Wcześniej pisaliśmy już, jaka ziemia będzie najlepsza. Teraz czas powiedzieć słowo o kosztach. Na początek wystarczy Ci 1 ha ziemi. Jeśli wszystko pójdzie dobrze i stosunkowo szybko będziesz mieć jakiś pierwszy zysk, dokup kolejny kawałek ziemi. Pamiętaj jednak, że ziemia powinny być położna na górce – tylko w takich warunkach powstaje najlepsze wino.

 

2. Zakup sadzonek: od 35 000 do 50 000 zł, średnio 42 500 zł(2)

Na 1 hektarze ziemi mieści się około 5 000 sadzonek. Koszt każdej z nich waha się od 7 do 10 zł. Mike po sadzonki pojechał do zagranicznych szkółek. Jeśli Ty też chcesz mieć winogrona z najlepszych szczepów, udaj się do zagranicznych dostawców – najlepiej w towarzystwie profesjonalnego enologa.

 

3. Koszty sprzętu – 30 000 zł(3)

Wydajność winnicy o powierzchni 1 hektara to ok. 5-15 t winogron, czyli ok. 5 tys. l wina, co przekłada się na ok. 7 tys. butelek. Koszt sprzętu do wyprodukowania 7 tys. butelek trzeba szacować na 30 000 zł.

 

4. Winiarnia – od 10 000 do 20 000 zł, średnio 15 000 zł(4)

Jeśli chcesz, żeby przyjeżdżali do Ciebie ludzie i próbowali Twoich win, koniecznie musisz zainwestować w winiarnię. Koszt jej aranżacji to średnio 15 000 zł.


Razem: ok. 110 000 zł

Pamiętaj, że do tej kwoty musisz doliczyć koszty uzyskania pozwoleń i spełnienia wszystkich formalności.

 

[1] – http://www.biznes-firma.pl/winny-interes---czy-wlasna-winnica-to-dobry-pomysl/17080  [dostęp: 30.11.2018 r.].

[2] - http://www.biznes-firma.pl/winny-interes---czy-wlasna-winnica-to-dobry-pomysl/17080  [dostęp: 30.11.2018 r.].

[3] - http://www.farmer.pl/biznes/przedsiebiorczosc/na-czym-mozna-zarobic-winiarstwo,54485.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

[4] - http://www.biznes-firma.pl/winny-interes---czy-wlasna-winnica-to-dobry-pomysl/17080 [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Koszty operacyjne

1. Księgowość – ok. 2 000 zł/miesiąc(1)

Jak wiesz prowadzenie winnicy to liczne formalności i kontrole urzędnicze, dlatego przyda Ci się profesjonalna księgowa, która będzie pilnować wszystkich faktur, dokumentów i finansów. To całkiem sporo pracy i nie taka prosta księgowość – dlatego musisz liczyć się z wydatkiem rzędu 2 tys. zł.

 

2. Pracownicy – ok. 6 000 zł/miesiąc(2)

Mike w swojej winnicy zatrudnia trzech pracowników w czasie winobrania. Pamiętaj jednak, że ktoś musi posadzić sadzonki, doglądać biznesu, obsługiwać gości w winiarni. Jeśli winnica nie będzie Twoim jedynym zajęciem, warto zatrudnić trzech pracowników z pensją 2 000 dla każdego lub dwie osoby z pensją po 3 000 zł. Wybór należy do Ciebie.

 

3. Koncesja – ok. 417 zł/miesiąc(3)

Uzyskanie koncesji na butelkowane wino to ok. 5 000 zł. Zanim jednak załatwisz wszystkie formalności i ruszysz pełną parą, minie trochę czasu. Dlatego koszt ten warto rozłożyć i równomiernie odkładać przez cały rok – wtedy miesięcznie wyjdzie jedynie ok. 417 zł.


4. Koncesja na sprzedaż wina na miejscu – ok. 417 zł/miesiąc(4)

Niestety jeśli chcesz sprzedawać wina w swojej winiarni, potrzebujesz kolejnej koncesji. Zrób podobnie jak wyżej i rozłóż ten koszt na rok. Wtedy Twój portfel tak bardzo tego nie odczuje.


Razem: 8 834 zł/miesiąc

[1] – https://www.cik.org.pl/artykul/cennik-uslug-ksiegowych-w-polsce-2 [dostęp: 30.11.2018 r.].[2]- http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_Slezy_stwarza_nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].
[3] i [4] - http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,8945724,Wino_spod_ Slezy_stwarza_nieustanne_problemy_urzednikom.html [dostęp: 30.11.2018 r.].

icon

Przychód

1. Sprzedaż wina: ok. 40 833 zł/miesiąc

Butelka w winnicy Adoria kosztuje ok. 70 zł. Za 7 tys. butelek winiarz może liczyć na przychód w wysokości 490 000 zł rocznie, co daje przychód na poziomie ok. 40 833 zł miesięcznie. Po odliczeniu miesięcznych kosztów, możesz liczyć na 32 000 zł zysku miesięcznego. Pamiętaj jednak, że nie każdego miesiąca otrzymasz taką kwotę. Wszystko zależy od tego, ile w danym miesiącu uda Ci się sprzedać.


Razem: ok. 32 000 zł/miesiąc

artcile

Co warto przemyśleć na starcie

Zanim staniesz się winiarzem

  1. Zastanów się nad formą sprzedaży swojego wina – możesz je sprzedawać hurtowo do sklepów, zająć się sprzedażą detaliczną poprzez własny sklep internetowy oraz dostarczać butelki wina do restauracji. Pamiętaj, że nie musisz wybierać jednej formy sprzedaży – im więcej możliwości, tym większa szansa na zarobek.

  2. Wybierz się na wycieczkę po polskich winnicach – spróbuj się skontaktować ze swoją konkurencją i porozmawiaj z właścicielami. Kto inny jest lepszą skarbnicą wiedzy, jak nie oni? Dzięki takiej wycieczce dowiesz się więcej o szczepach winogron, porozmawiasz o sprzedaży wina, strategii rozwoju oraz samej winiarni.

  3. Zastanów się nad poszerzeniem swojej oferty o agroturystykę – może uda Ci się jeszcze zorganizować dodatkowe fundusze na budowę małego pensjonatu. Winnice wyglądają naprawdę malowniczo i romantycznie, dlatego warto pomyśleć o agroturystyce. Gościom możesz oferować degustacje, wycieczki, uczestniczenie w procesie fermentacji, kolacje z pysznym jedzeniem i lampką wina, a również organizację np. zaręczyn. Czy to nie brzmi naprawdę dobrze?



Czytaj bezpłatnie ten i pozostałe pomysły na biznes po rejestracji

Darmowy dostęp i logowanie do jestemSzefem.pl

Rejestrując się w serwisie jestemSzefem.pl otrzymasz bezpłatny i nieograniczony w czasie dostęp do:

  • opisów pomysłów na mały własny biznes, które odniosły sukces
  • analiz otoczenia prawnego tych małych biznesów
  • testów sprawdzających Twoją gotowości do założenia małego biznesu
  • banku wiedzy
  • wsparcia na każdym etapie zakładania i prowadzenia firmy

Marzysz o własnej firmie? Zrób z nami pierwszy krok!

Konto jest bezpłatne, jego założenie zajmuje 1 minutę. Działamy w 100% jako organizacja non-profit (jesteśmy organizacją pożytku publicznego), nie przekazujemy nikomu Twoich danych, nie publikujemy reklam.

Włącz się w jestemSzefem.pl i zrealizuj swoje marzenia o własnej firmie!

Czy wiesz, że aż 96% mikro firm zapewnia 75% wszystkich wpływów z podatków i wytwarza 51% zysku gospodarki kraju?

A tylko niewielkiej liczbie udaje się utrzymać na rynku dłużej niż rok bez dostatecznej wiedzy i znajomości przepisów.

A czy wiesz, że...

Ty też możesz coś zrobić, abyśmy mogli dalej działać i skutecznie Cię wspierać?

KRS 0000318482

Przejdź do Twój e-PIT

KRS 0000318482

Przejdź do Twój e-PIT